<< всички новини

Седмица на професионалните умени

Множество инициативи във връзка със Седмица на професионалните умения се проведоха в ПГСА – град Пазарджик.

На 25.10.2023 година посрещнахме гости от две училища – СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Криводол и ПГД „Иван Вазов” – град Велинград. Г-жа Иванова откри седмицата на професионалните умения в конферентната зала и разказа повече за Центъра за високи постижения в нашето училище. По програма гостите посетиха забележителности от град Пазарджик, бяха впечатлени от старите къщи в центъра на града, парк „Свобода”, Градината на света.

На 26.10.2023 – Димитровден, ПГСА чества Ден на строителя. В тази връзка бяха подготвени много инициативи и състезания, като основната бе чрез игри и състезания ученици и гости да се докоснат до професиите, които се изучават при нас. Директорът - инж. Иванова приветства ученици и гости и пожела успех и ентусиазъм за всички! Поздрави по случай празника отправиха и нашите официални гости от РУО – Пазарджик – г-жа Ружа Семерджиева и г-жа Васвие Мехмедова – старши експерт професионална подготовка и обучение, г-н Валентин Василев – член на УС на КСБ в България, областно представителство Пазарджик.

В оспорвани игри премериха сили ученици от трите училища-в състезанието за сглобяване на столче първи завършиха учениците от ПГСА – град Пазарджик. В играта „Открий съкровището и го сглоби” ученици трябваше по карта да търсят къде е скрито съкровището им, да го изкопаят, донесат и сглобят елементите. Играта бе на два тура. Битката беше оспорвана и всички подкрепяха отборите. Третата игра „Облечи се бързо за работа” предизвика най-силни емоции. Условието бе трите отбора да затруднят противниците си, като направят комплект работно облекло възможно най-трудно за обличане. След като бяха готови, чувалчетата с работните облекла се разместиха. След това всеки отбор взе произволен чувал и трябваше да облече своя манекен най-бързо. Победител в тази надпревара стана отборът на Криводол.

По червения килим се проведе и ревю на „Работно облекло по професии” – брокери на недвижими имоти, строителни техници, специалисти електронна търговия, кофражисти и мебелисти показаха по артистичен и креативен начин вижданията си как биха изглеждали като бъдещи специалисти. С много аплодисменти и възгласи по червения килим дефилираха както момчетата и момичетата от ПГСА, така и гостите от Криводол и Велинград.

Празникът продължи с „Магията на спирит ефекта”. Нашите ученички – Станимира Гърбешкова и Калина Балджийска представиха невероятните бояджийски техники, които са истинско изкуство. Гостите ни също бяха приканени да оставят своя отпечатък с четката и да довършат красивите платна.

Комисия трябваше да оцени отборите, които участваха в състезание ”Най-висока кула от клечки”. Менторите на отборите имаха за задача да представят проектите си и да убедят комисията защо тяхната кула е най-висока, най-стабилна и най-добра като проект. Победители станаха учениците от град Криводол, като техният учител с много духовитост заяви, че може да са от Криводол, но кулата им е най-права и висока!

За финал в двора на работилниците се организира благотворително барбекю. През 2024 година ПГСА чества 65-годишен юбилей, чието мото е: „Съграденото остава”. Средствата от всички благотворителни инициативи през тази учебна година ще бъдат изразходени за изграждане кът за отдих с барбекю в двора на работилниците. С труд и желание от нашите ученици и учители това ще стане факт.

216 лева е сумата, която успяхме да съберем от това благотворително събитие.

Учениците от Велинград и Криводол посетиха и фирмата партньор - ЕТ „БЛАГОЙ АНГЕЛОВ-КОЛОРАДО“, за да наблюдават как нашите ученици от дуална система на обучение - професия „Техник – технолог в дървообработването”, специалност „Мебелно производство“ провеждат своята практика в реална работна среда с наставници и със заплащане. Там те имаха задача да сглобят различни мебели – бюро, етажерка, поставки

Ръководството и учителите изказва искрени благодарности към всички ученици, които с голям ентусиазъм се включиха във всички игри и инициативи.