<< всички новини

Ден на розовата фланелка в ПГСА

Денят на розовата фланелка бе отбелязан на 28 февруари 2018 година в ПГСА - град Пазарджик. Десет розови балона с хелий полетяха към небето. Така представителите на ПГСА заявиха своята позиция, насочена срещу тормоза във всичките му форми. Членовете на Ученическото самоуправление към училището представиха табло по темата. Много възпитаници на гимназията избраха на този ден да носят розови дрехи. Присъединиха се и учители. Водещи на програмата бяха Иванка Кестенова от 8. б клас и Цветелина Грозданова от 12. г клас. Представители на танцов състав „Албена“ зарадваха учениците и учителите. Цветелина Грозданова и Мила Георгиева от 10. в клас впечатлиха всички с народна песен.
В ПГСА се проведе тематичен конкурс – „Най-розов клас“. Наградата грабнаха учениците от 8. а клас.

Всички гимназисти и учители получиха розови лентички. Бяха раздавани интересни флаери на ученици от ПГСА и от ЕГ „Б. Брехт“ – Пазарджик.

Цялата седмица в ПГСА преминава под знака на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА. Класните ръководители също акцентираха върху тази инициатива в часа на класа. В 8. а и в 8. б клас беше проведена анкета, свързана с училищния тормоз. Темата за насилието бе представена през погледа на мъжа. УС и инж. Енева подготвиха флипчарт с информация за насилието. Булингът е съвременен бич. На този проблем би трябвало всеки да обърне внимание.

Денят се отбелязва за четвърта поредна година в училището. Инициативата тази сряда беше на членовете на Ученическото самоуправление, както и на инж. Недялка Енева - координатор по организиране и координиране на процеса на осигуряване на общата и допълнителната подкрепа за личностно развитие в ПГСА – гр. Пазарджик.

Последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище /Ден на розовата фланелка/. На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за покажат своята съпричастност.
Всичко започва като протест срещу инцидент в канадската провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали на деветокласник за това, че дошъл на училище с розово поло. Унижението е било стресиращо за ученика. На следващия ден Дейвид и Травис решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища.