<< всички новини

Ден на розовата фланелка в ПГСА

Денят на розовата фланелка бе отбелязан на 27 февруари в ПГСА – град Пазарджик. Гимназисти от Ученическото самоуправление представиха табла по темата. Някои учители и възпитаници на гимназията избраха на този ден да носят розови дрехи. Учениците с желание разясняваха кампанията, с която бяха ангажирани. Всички от ПГСА получиха лентички и флаери, свързани с темата за училищния тормоз. Денят на розовата фланелка се коментира и в часа на класа. Гимназистите бяха подкрепени от инж. Н. Енева.
Булингът е съвременен бич. На този проблем би трябвало всеки да обърне внимание...

Последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като Ден на розовата фланелка. На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за да символизират своята позиция и неприемането на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент в канадската провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали на деветокласник за това, че дошъл на училище с розово поло. Унижението е било стресиращо за ученика. На следващия ден Дейвид и Травис решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски, за да подкрепят този ученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища.