<< всички новини

Ученици от клуб „Творците“ посетиха фестивала „Сурва“

XXVI Международен фестивал на маскарадните игри се проведе в град Перник от 27.02.2017 г. до 29.02.2017 година. „Сурва“ e най-авторитетната в България изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Фестивалът популяризира варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. Той се организира в Перник от 1966 година, а от 1985 г. има статут на международен.
В XXVI му издание участва и група от с. Варвара, обл. Пазарджик. Костадин Пенев от XII А клас, член на клуб „Творците“, присъства на проявата и направи снимки, подкрепяйки приятелите си от селото. Христиан Ганчев от същия клуб ни предостави своя снимков материал. Ученикът от XII А подкрепи групата от Семчиново. Правим ви съпричастни към впечатляващите изяви на пазителите на традициите. В програмата на „Сурва“ бяха включени представители от Лесичово, Церово и Калугерово. Много наши ученици от тези и други села активно се включват в кукерски игри и изработват със старание своите костюми и маски.
Реализирано беше гласуване за наградата на публиката. Първото място грабна гр. Благоевград, второто - с. Варвара, а третото място - с. Церово.
В дейността на клуб „Творците“, който се реализира в ПГСА – град Пазарджик, акцент се поставя и върху фолклорните ни традиции.
На 15.02.2017 година в зала „Арх. Делевски“ ще се състои представителна изява на клубовете, които работят по проект „Твоят час“. Очакваме ви!