<< всички новини

Ден на розовата фланелка в ПГСА


Денят на розовата фланелка бе отбелязан на 22 февруари 2017 година в ПГСА - град Пазарджик. Членовете на Ученическото самоуправление към училището представиха табло по темата. Много възпитаници на гимназията избраха на този ден да носят розови дрехи. Присъединиха се и учители. В голямото междучасие представители на Ученическото самоуправление разясняваха кампанията, с която бяха ангажирани. Всички, които проявиха интерес, получиха розови лентички. Така те заявиха своята позиция, насочена срещу тормоза във всичките му форми.
Цялата седмица в ПГСА преминава под знака на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА. Класните ръководители също запознаха класовете си с тази инициатива. В 10. и 11. клас беше проведена анкета, свързана с училищния тормоз. Часовете на класа в 9. А, 9. В, 11. А, 11. Б, 12. А и 12. Б клас бяха особено емоционални, защото учениците се включиха в тематичната игра „Митове и реалност“. Булингът е съвременен бич. На този проблем би трябвало всеки да обърне внимание.
Денят се отбелязва за трета поредна година в училището. Инициативата тази сряда беше на членовете на Ученическото самоуправление, както и на инж. Недялка Енева - координатор по организиране и координиране на процеса на осигуряване на общата и допълнителната подкрепа за личностно развитие в ПГСА – гр. Пазарджик.

Последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище /Ден на розовата фланелка/. На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за покажат своята съпричастност.
Всичко започва като протест срещу инцидент в канадската провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали на деветокласник за това, че дошъл на училище с розово поло. Унижението е било стресиращо за ученика. На следващия ден Дейвид и Травис решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища.