<< всички новини

Международен фестивал за съвременна архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK-2016

Посещението за учениците от ПГСА-гр.Пазарджик започна с разглеждането на забележителностите на Стария град в Пловдив. На Небет тепе се запознахме с древната крепост и видяхме красивите гледки на целия град от най-високата част на Трихълмието. Преминахме през тесните калдъръмени улички, покрай великолепните сгради на Архитектурният резерват и Античния амфитеатър.
Тази година международният фестивал за съвременна архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK представя панелните квартали и основната локация на събитието е пловдивският панелен квартал “Тракия”. Директорът на фестивала арх. Любо Георгиев представи програмата на фестивала, а също така разказа за полезните практики при изграждането на панелните квартали, масовото строителство по време на социализма, проблемите и недостатъците на панелното строителство, историята на изграждането на ЖК “Тракия”.
Учениците с интерес разгледаха и изложбата “Живи пространства”. Тя беше представена от нашия гид - Меган Луенбърг. Тя е американка, която живее в Тракия и изследва жителите му вече повече от година. Изложбата показва как са планирани и изградени унифицираните, стандартни блокове, вътрешното обзавеждане на апартаментите от онова време, социализирането на хората в квартала чрез изграждането на беседки, пейки, масички, детски площадки и др. в междублоковото пространство. Меган смята, че обликът на квартала продължава да се променя и до днес, като работата на архитектите се преплита с тази на гражданите.
Разгледахме и Намеса 1-2- 3 – и се убедихме как могат да бъдат преобразувани празните пространство между блокове във всеки един панелен квартал. В резултат на съвместната работа на жителите на трите блока и архитекти от България, Австрия, Франция, България и Полша бяха изградени за кратко време детска площадка, платформа за фитнес и киоск за правене на конфитюри.
Като израз на благодарност в края на нашата среща връчихме на Директора на фестивала арх. Любо Георгиев Благодарствено писмо от ръководството на ПГСА за принос в професионалното обучение на нашите ученици, за представяне на съвременната архитектура и градоустройство.
Учениците от ПГСА с нетърпение ще очакват следващото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK!