<< всички новини

Ден на отворените врати в ПГСА – Пазарджик

На 08.06.2017 г. в ПГСА – град Пазарджик, се проведе Ден на отворените врати. Този празник на професиите събра много учители и гимназисти. Гостуваха ученици от ОУ „Климент Охридски”- Пазарджик, ОУ „Христо Ботев”- Пазарджик, ОУ „Христо Смирненски”- Пазарджик, „Стефан Захариев” – Пазарджик, ОУ „Любен Каравелов” – Пазарджик, както и от училищата от с. Юнаците, с Попинци, с. Гелеменово, с. Пищигово, с. Черногорово, с. Исперихово, с. Бяга, с. Ковачево, с. Хаджиево, с. Церово, с. Калугерово, с. Ивайло. Гостите се включиха в интересни измервателни дейности, подпомогнати от учениците от специалност „Геодезия“. Присъединиха се към отборите на гимназията. Участваха в състезанията по специалностите „Електрически инсталации“ и „Сухо строителство“, „Зидарии”. Най-сръчните успяха да направят кули от спагети - инициатива на творческото ателие, чийто ръководител е инж. Олга Хрисчева. Интерес предизвикаха изложбата и ателието на открито на г-н Марин Кузев – изявен пазарджишки творец и преподавател в ПГСА. Всички ученици, които се включиха в състезанията, получиха атрактивни награди.
Знанията и уменията винаги са поощрявани в нашето училище. От години в гимназията се работи по международни проекти: "Усвояване на нови умения и подходи за обучители по нискоенергийно строителство", ПРОЕКТ BUILD UP Skills EnerPro, ПРОЕКТ "ЗЕЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО-УСТОЙЧИВО БЪДЕЩЕ", ПРОЕКТ "Чиста Европа чрез зелена енергия – 1 и 2", „Европейска строителна практика чрез компютърните технологии“, „Обучение на деца и младежи във връзка с климатичните промени - Make the Link – Climate exChange“, „Германският опит при проектирането и изграждането на "пасивна къща". През април 20 гимназисти и техните учители се завърнаха от Португалия, където в рамките на две седмици повишаваха своите компетенции по проекта „Биохармония в архитектурата за устойчиво строителство“. На 07.06.2017 година в училището се състоя и финалната пресконференция по проекта. Учениците получиха сертификати и удостоверение от ПГСА във връзка със своето обучение. Предстоят дейности по пореден проект, който ще се реализира в Дрезден, Германия през 2018 г..
В Деня на отворените врати бяха представените професиите и специалностите на ПГСА: „Строителство и архитектура с интензивно изучаване на немски език”, „Геодезия с разширено изучаване на английски език”, „Недвижими имоти с разширено изучаване на английски език”, „Електрически инсталации”, „Интериорен дизайн”, „Компютърна графика”, „Сухо строителство”, „Кофражи”, „Армировка и бетон”.