<< всички новини

Ученици от ПГСА посетиха изложба, посветена на Димитър Димов

На 17 април 2019 г. в къща музей „Константин Величков“ в гр. Пазарджик бе открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов“. Присъстваха представители на 8. и 9. клас от ПГСА, придружени от г-жа Любомира Петрова. Поканата към нашите ученици бе лично от д-р Милена Катошева – главен уредник на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей. Изложбата провокира членове на клуб „Творците“ след редовното им занимание по интереси в сряда. Посещението на експозицията е и във връзка със Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Ето още информация за изложбата: „Документалните пана включват архивни материали от фонда на къща музей „Димитър Димов“ и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя – семейството, детските му и ученически години, следването в университета, практиката му като ветеринарен лекар, научните му постижения, специализацията в Испания, работата му като председател на СБП, корици на първите издания на романите „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“, прототипи на героите, кадри от филми и театрални постановки по негови произведения.

Многостранните интереси и занимания на Димитър Димов в полето на науката и изкуството представляват, както самият той казва – „начини за отразяване на две различни страни на една и съща действителност“, които са „не само съвместими, но и взаимно допълващи се“. Енциклопедичните знания, огромната ерудиция, задълбочената научна мисъл и блестящият писателски талант провокират авторите на изложбата да потърсят и представят хармонията на толкова много качества, събрани у една личност, пословична със своята скромност, етичност и висока нравственост. Изложбата, която ще гостува в Пазарджик до 31 май 2019 г., се експонира по повод 110-годишнината от рождението на писателя...“.

Източник: Regional historical museum at Pazardzhik