<< всички новини

Впечатляваща победа на ПГСА в националния кръг на състезанието „Най-добър млад строител“

За поредна година учениците от ПГСА – гр. Пазарджик, показаха високи резултати по време на националния кръг на състезанието „Най-добър млад строител“ в специалностите „Сухо строителство“ и „Зидария“.

Старателните, динамични и креативни Станимир Чолаков и Албен Таратаев завоюваха първо място в състезателната дисциплина „Сухо строителство“. Със спечеленото първо място в състезателната дисциплина „Зидария“ Виктор Бонев и Валентин Божков доказаха, че отново са най-добрите. Те демонстрираха завидни знания и умения, като с това впечатлиха журито.

Безспорен е успехът на ПГСА – град Пазарджик. Завоюваното второ отборно място в страната затвърждава позициите на училището. Припомняме, че през миналата година учениците ни спечелиха третото място.

Състезанието се провежда в три кръга – училищен, регионален и национален. Учениците се състезават в 4 дисциплини: „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, „Облицовки и настилки“, „Сухо строителство“, „Зидария“.

И тази година партньори на състезанието бяха „Кнауф България“ ЕООД, „Винербергер България“ ЕООД, „Хенкел България“ ЕООД, „Мегахим“ АД и Камарата на строителите в България, които осигуряват възможност за прилагането на новите технологии и строителните материали в обучението на учениците.

Предварителната работа с гимназистите се извършва от учителите по професионална подготовка – теория и практика, в извънкласни занимания. Фирмите партньори предоставят варианти на примерни задания и критерии за оценяване.

Ръководството на ПГСА, колективът и гимназистите изказват благодарност към КСБ – ОП – Пазарджик, за проявената съпричастност, за моралната и материалната подкрепа. Предоставените от партньорите материали подпомогнаха дейността на учениците при тренировките преди престижното състезание.

Домакини на регионалните кръгове, които се определят на ротационен принцип, тази година са: Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ – гр. Перник, Професионална гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“ – гр. Ямбол, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” – гр. Варна, Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ – гр. Видин.

За участие в националния кръг на състезанието са излъчени класиралите се на първо и второ място индивидуално или отборно ученици, а класиралият се отбор на първо място по дисциплината „Сухо строителство“ има възможност да участва в международното състезание KNAUF JUNIOR TROPHY.

До националния кръг на състезанието достигнаха 48 състезатели от 25 строителни професионални гимназии. Съревнованието се проведе в гр. Велико Търново на 22 и 23 април 2019 г. Тази година на международното състезание KNAUF JUNIOR TROPHY, което ще се състои в Австрия, България ще се представлява от отбора на ПГСА – гр. Пазарджик. Ръководството и колективът на училището пожелават на учениците достойно да представят страната ни.

11-годишната традиция на организираните от МОН състезания по професии е възможност за учениците да доразвият своите професионално-личностни качества – комуникативност, трудова дисциплина и етика, работа в екип. Насърчава се развитието на творческите способности на гимназистите. Те могат да се съревновават на междуучилищно ниво, да бъдат оценени от бъдещите си работодатели. Учениците имат възможност за сключване на договори за отпускане на стипендии и за реализация в строителни фирми.