<< всички новини

Почитатели на маскарадните игри

Борислав Атанасов, ученик от 12. а клас в ПГСА, изпрати за сайта на училището снимки от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който се проведе в Перник. Събитието дава възможност за изява на почитателите на традиционните народни игри и обичаи с маски. Фотосите са направени на 27.01.2019 година по време на представянето на калугеровската група, наречена „Джумали“.

Борислав сподели, че от 16 години се занимава с маскирането и гоненето на злите сили. Има редица изяви. По стъпките му върви и неговото братче. За костюмите е необходима специална порода кози – „Калоферска дългокосместа коза“, за която са нужни много повече грижи от тези, които се полагат за обикновената. Животното се отглежда 4 години, за да достигне пълна зрялост. За изготвянето на костюма са нужни кожи от 5 екземпляра от породата. Изработката е продължителна. Кожите се разчесват косъм по косъм, обработват се... Така направата на костюма отнема 4-5 месеца, но носи удовлетворение за майстора. В предстоящите занимания по интереси гимназистът ще сподели още за своето впечатляващо хоби.

В ПГСА има и други ученици, ангажирани с кукерските игри. Пожелаваме на Борислав и на всички тях да пазят българското и да го популяризират! Много успехи!