<< всички новини

Седмица, посветена на книгата

От 23.04.2018 г. до 27.04.2018 г. в ПГСА – град Пазарджик, се проведоха разнообразни дейности, посветени на Регионалната седмица на четенето в училищата и в детските градини от областта. Инициативата е по повод 213 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен и Световния ден на книгата – 23 април, както и във връзка с Регионалния план за насърчаване и повишаване на грамотността за учебната 2017-2018 година.
1. На 23 април 2018 година учениците от 8. б клас се включиха в зелен урок. В красивия парк на гимназията бяха отбелязани Денят на Земята (22 април) и Световният ден на книгата.

2. Започна „Аз мога повече“ – конкурс на ПГСА. Той е за фотография, рисунка и есе или стихотворение. Организират го учителите по български език и литература.

3. Финализиране на инициативата „Дари книга – спаси книга!“. Дарените книги ще бъдат предоставени на читалището в село Мененкьово.

4. Реализирано бе ревю на книги (в 8. а и в 9. б клас).

5. Проведоха се дейности във връзка с участието на ученици от гимназията в „Крилата на моята мечта“ – конкурс на Центъра за приобщаващо образование (във връзка с „Дни на приобщаването – 2018“), в „На учителя с любов“ – конкурс, иницииран от синдикат „Образование“.

6. Гимназистите от 8. а, 8. б и 9. а клас се включиха в дебати на следните теми: „Преследваните книги“ и „Плагиатство“.

7. Състоя се творческа работилница за акростихове – в 8. а клас. Осмокласникът Ангел Йовчев, който с акростиха си спечели първо място (раздел „Поезия“) в VII национален конкурс „Великденско огънче в шепите си нося“ – Лом, сподели своя опит. Награждаването се състоя на 25.04.2018 година. Ръководител на ученика е г-жа Любомира Петрова. До момента ученици на г-жа Петрова имат три призови награди в национални творчески инициативи.

8. Проведоха се поредните тестове, посветени на функционалната грамотност на деветокласниците (в 9. а, 9. б, 9. в клас). Анализ на резултатите ще бъде направен до 04.05.2018 година. Учител на осмокласниците и деветокласниците е г-жа Л. Петрова.

9. Десетокласниците и единадесетокласниците, ръководени от г-н Стоян Плачков, подготвиха любопитни презентации за Световния ден на книгата.

10. Дванадесетокласниците, подкрепени от г-жа Йорданка Ботева, участваха в интересни дискусии, посветени на българските поети от XX век.