<< всички новини

ПГСА – център на изкуство

Преди броени дни част от обикновена стена в ПГСА – град Пазарджик, се превърна в красива артинсталация. Инициатор на интересния проект е г-н Марин Кузев – творец и учител в училището. Той разкри, че инициативата е във връзка с 26 октомври – Димитровден и празник на ПГСА, и е ангажирала под формата на конкурс творческата енергия на учениците от специалност „Интериорен дизайн“. Особено активни са били Десислава Ангелова от 11. В клас и Мартин Гергишанов от 12. В клас.

Припомняме, че още през миналата година в училището бе създадена декоративна композиция от възпитаници на преподавателя. Идеите се превръщат в традиция и се развиват. Господин Кузев подчерта: „Желанието ни е училището да се заяви като място, терен, на който се случват любопитни артсъбития. Да дадем сцена на креативните и интересни млади хора от училището... Те пулсират и са адекватни с днешното време и това предопредели естетиката и на двата стенописа – тази на анимацията и комикса.“ Това е пластичният език, който обединява, който би привлякъл погледа. Творецът допълни, че светът на младите хора днес е изграден от пиксели, пълен е с всевъзможни визии, информацията е на един клик разстояние, вниманието се привлича трудно, а екипът, работил по проекта, го е направил – мнозина са впечатлените. Именно поради това г-н Кузев се гордее със своите възпитаници, които са успели да превърнат чрез фасадни бои и пигменти скучната стена в история в картини. И двата класа са участвали с интерес в подготовката за проекта, в грундирането. По този начин са опознали целия сложен технологичен процес.

Учениците и гостите на училището могат да се насладят на любопитния артпроект. Предстои той да се развие, защото идеите на г-н Марин Кузев и на неговите възпитаници от ПГСА не свършват.