<< всички новини

Димитровден в ПГСА – Пазарджик

На 26.10.2018 година в ПГСА се състоя тържество, посветено на Димитровден. Свети Димитър закриля строителите. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери, ангажираните в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците, металурзите. Присъстващите научиха любопитни подробности за Димитровден, представени от Катерина и Василена от 8. А клас. Асистент бе тяхната съученичка Велислава.

Гимназистите и учителите се насладиха на песните, поднесени артистично от Божидар Борисов – четвъртокласник от ОУ „Любен Каравелов“. Талантливото момче дълго бе аплодирано. Трогната от песен и от милите думи на ученици и колеги бе инж. Митка Димитрова, която отбеляза днес своя имен ден. Отново с танци се изявиха Ерин, Мария, Мила, Ани, Петя и Ангел, които са членове на Ученическото самоуправление, ръководено от инж. Енева. Мнозина спечелиха награди, след като дадоха верен отговор на загадките от викторината. Въпросите бяха свързани с изучаваните специалности и не затрудниха гимназистите. Тържеството завърши с български хора.

Свети Димитър е живял през 3. век по времето на жестоките християнски гонения, извършвани от римския император Максимилиан. Бил убит с копия заради вярата си на 26 октомври 306 година. И след смъртта си Св. Димитър останал защитник на хората – правел чудеса, изцерявал болни, укрепвал вярата на християните. Според народния календар на Димитровден завършва преходът от есен към зима. Това е ден за сборове, курбани и всеобщо веселие. Народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър – зима“.

Според легендата Св. Димитър язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. Казано е: „Дойде ли Димитър, идва и снегът“.

Българско народно предание представя Св. Димитър като близнак на Св. Георги. Те си разделили годината по братски - за Св. Георги – лятото, а за Св. Димитър – зимата. Интересни са трите дни след Димитровден – т. нар. Миши дни, които се празнуват в чест на мишките, за да не правят те пакости по храната, дрехите, зърното.

Димитровден наричат още Разпуст, защото на него работниците се освобождават от едни стопани и се наемат от други.