<< всички новини

Националната седмица на четенето провокира ученици и учители от ПГСА – град Пазарджик

В рамките на Националната седмица на четенето (22.10.2018 г. – 26.10.2018 г.) учениците от ПГСА – град Пазарджик, бяха ангажирани с различни инициативи, посветени на книгата. Гимназистите от 8. А и от 10. В клас се запознаха в понеделник с разнообразни научни издания и художествена литература. На 22.10.2018 г. се отбелязва Денят на училищната библиотека. Инициативата е на ЮНЕСКО и се реализира всеки четвърти понеделник на месеца. Г-жа Зоя Петкова – библиотекар в гимназията, разкри детайли от своята професия и отговори на поставените ѝ въпроси. Библиотеката на ПГСА разполага със стари и нови издания, които могат да задоволят всеки читателски вкус. В края на срещата учениците и учителите подариха на г-жа Петкова книга.

Гимназистите от 8. А клас представиха проекти за любими древногръцки митове. Създаден бе списък с думи и изрази, които са се превърнали в клишета. Осмокласничката Василена Соколова прочете свои текстове, публикувани в книга. Анна Кисова от 9. А клас подготви презентация за живота и творчеството на Димитър Бояджиев. Съученичката ѝ Теодора Костадинова създаде табло, посветено на Константин Величков.

Ангел Йовчев от 9. А клас се ангажира с конкурса за литература на Пловдивската митрополия. Инициативата е посветена на 21 ноември – Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Ангел се включи със снимки в проявата „Фотоприказки“, чрез рисунка и акростих в XV национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента“ – Севлиево.

В училището продължава „Дари книга-спаси книга!“ – благотворителна акция за събиране на книги. Дарение направиха Никола Марков от 8. А клас, Осман Амзов от 8. Б клас, Латинка Шаркова и Ангел Колунчев от 8. А клас. Гимназистите от 9. Б клас и 10. А клас анализираха „Забранете тази книга“ – творба на Алън Грац.

Учениците от 11. А клас посетиха изложба, посветена на Яворов. Дванадесетокласниците коментираха в часовете разнообразни произведения. Представители на различни класове се включиха в инициативата „Зелена литература“. В красивия парк на гимназията прозвучаха лирични творби от Ботев, Смирненски, Дебелянов...

Г-жа Любомира Петрова и г-н Стоян Плачков – учители по български език и литература, провокираха учениците си с изброените инициативи. Седмицата завърши с тържество, посветено на Димитровден – Ден на строителя и празник на ПГСА. В него бе включена викторина. Някои от въпросите бяха свързани с тайните говори на българските майстори.